Еврото се изравни с долара за първи път от близо 20 г.

За 6 месеца единната валута изгуби 13% от стойността си спрямо долара
12 юли 2022 16:26, Елка Василева
45
Еврото се изравни с долара за първи път от близо 20 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Еврото днес се изравни с долара за първи път от 2002 година, когато единната валута беше пусната в обращение, под натиска на заплахата от спиране на руските газови доставки, застрашаващо икономиката на Европейския съюз, предадоха Франс прес и ДПА.

Инвеститорите предпочитат щатската валута, смятана за сигурно убежище, която поскъпна с близо 14 процента от началото на годината.

За кратко, към 9:50 ч. по Гринуич (12:50 ч. българско време), еврото се разменяше за 1 долар, за първи път от декември 2002 г.

За шест месеца единната валута е изгубила 13 процента от стойността си спрямо долара.

Пазарът се опасява от голяма енергийна криза на Стария континент, съмнявайки се, че Русия ще възобнови газовите доставки през "Северен поток-1" след спирането им вчера за техническа профилактика на съоръжението. Тази ситуация засилва опасенията от рецесия в Европа.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България масовата заплата е под 800 лева, в София под 1000 лева.
25
10
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Че то 3500 взима склададжия. Провален живот по рождение. Нормалните хора отдавна работим за 10000++
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Умните русофоби отдавна купихме долари, които вложихме във високорисковите руски фондове на фалирала Русия. Рублата струва една 0, защото с нея не може да се купи НИЩО. Не ми се навлиза в подробности. Русия фалира.
23
1
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Ама то Евро има от 20 години, т.е. Срива е Исторически!
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е заради решенията в Европа, които се взимат от приматски мозъци. Избрани с конкурс- най, най зле.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и с рублата..
20
4
 
10
 
! Отговори
: преди 1 година
Северноатлантическо партньорство + "Бензиностанция с ракети."
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука са коментирали хора, които по на запад от Калотина не са ходили. Друго нямам какво да кажа.
18
10
 
7
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Добре, че България (центъра на света) този път е със САЩ и Англия. Ако бяхме в другата фракция, където са Русия и Германия, направо щяхме да изчезнем от картата.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше го мини, $ > ?
16
4
 
26
 
! Отговори
Жоро Храста преди 1 година
Честита ви Украйна! ФАЩ пак насъскаха баламурниците! Резултата е очевиден!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарвайте още шведи от всяка пумийна дупка на планетата, хранете ги, давайте им социални пък чакайте еврото да се вдигне - няма кой да бачка баце, всичките тия инжинери и доктори от Сирия ич ги няма.... Европейския съюз е на последни издихания с тая политика, дет я мислят бавноразвити костюмари, а британците се оказаха най-хитри кат че ли.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ви вкара шамалра
13
5
 
26
 
! Отговори
М преди 1 година
Той-долара и тези които го печатат направиха всичко възможно последните 5-6 години да сринат не само валутата на Европа но и всичко в нея. Вижте какво се случва в световен мащаб. Всичко е в полза на САЩ и във вреда на ЕС. САЩ е злато в момента. Какво стана с Ислямска държава-изгуби се. Замениха я първо с ковид после с Русия. САЩ винаги създават по едно плашило да стряска света и да го управляват как о си искат. А умните европейски лидери ....
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18, е не са въображаеми, сегашното ръководство са хора на Пркопиев, те затова рипнаха така срещу Каримански:)
11
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми вижте на какво са заприличали Германия и Франция, пък може да се досетите защо. "Моторът на Европа" яко зацикли. Няма ги вече добросъвестните източноевропейци, които правеха чудеса от храброст за без пари. Няма ги и евтините ресурси от Русия. Вместо това пък наоколо пъплят едни диви племена, на които хич не им се работи и очакват някой да ги храни. Плюс, че не спазват никакви правила, защото "имат права". Та така.
10
5
 
32
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
ЕС е пудела на САЩ. Това го знаят и първолаците в Китай. САЩ използва пудела си ЕС за да отслабва Русия. На САЩ не им пука, че докато тече отслабването на Русия пудела ще свали половината от теглото си и ще му окапят зъбите. А за пудела единственото важно нещо, което има значение е да бъде верен пудел на господаря си.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми с тая нулева лихва, нормално, ама мен най ме е яд на БНБ, абсолютно неадекватна политика, имам чувството че нарочно го правят та да изтрият дълговете на някой хора
8
3
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГАЗА И 57 РУБЛИ ЗА ЕВРО , РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗКУПИ ЦЯЛОТО ОРЪЖИЕ НА ГЕРМАНИЯ И ДА ГО РАЗПОЛОЖИ ОКОЛО КИЕВ !!! БАЙДЪНЧО , ОБЕЗКЪРВИ ЕВРОПАТА ПОСЛУШНИЦАТА ВМЕСТО РУСИЯ !!!
7
1
 
25
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Еврото и още ще пада. Зависи от обстоятелствата. Политиката на централната банка е нерешителна и няма как иначе. Фед няколко пъти вдига лихвата. Но те гледат само САЩ, а тук южняците при половин % нагоре ще глътнат вода. Да не говорим и не дай си боже, ако бомба падне оттатък украйно-полската, въобще украйно-натовска граница. Тогава еврото ще е във фрий фол.